Trainingsschema

Trainingsschema

Zorg voor een zo laag mogelijk blessure-risico

Je hebt besloten om je in te gaan schrijven voor de Gemert City Run, of hebt dit zelfs al gedaan. Super! Zorg er voor dat je niet de veel gemaakte beginnersfout maakt en te hard van stapel loopt. Een goede opbouw van je trainingen, aanvullende (kracht)oefeningen, goede hardloopschoenen, fijne kleding en het juiste eten en drinken zorgen ervoor dat het risico op blessures zo klein mogelijk is.

Trainingsschema 5 en 10 km

Alle begin is moeilijk, dat geldt ook voor hardlopen. Voorkom een valse start en begin rustig. Heb je nog nooit hardgelopen? Kies dan voor het 5 km schema. Kun je op dit moment al 5 km hardlopen? Daag je zelf dan uit en kies voor het 10 km schema. We hebben een ideale combinatie opgesteld van hardlopen en wandelen. Na een tijdje ga je steeds meer hardlopen en minder wandelen. Zo wennen je spieren, pezen, gewrichten en aanhechtingen aan je nieuwe manier van bewegen en voorkom je blessures.

Extra tips

• Voordat je begint met hardlopen is het van belang dat je beschikt over goede hardloopschoenen. Bij iedere stap die je zet, wordt bij de landing 3 tot 5 keer je lichaamsgewicht opgevangen!
• Hardloopsokken zijn ontworpen voor extra ondersteuning, goede transpiratie afvoer en minder blaren.
• Zorg dat je tijdens het hardlopen nog kunt praten. Indien dit niet het geval is, kun je beter een rustiger tempo aanhouden.
• Probeer op zachte ondergrond te lopen, bijvoorbeeld bospaden.
• Wissel je trainingsrondje zoveel mogelijk af.
• Voorkom blessures en zorg voor een goede warming up en cooling down.
• Toch een pijntje? Neem de tijd en zorg voor een aantal dagen rust. Vertrouw je het niet? Neem dan snel contact op met een fysiotherapeut.